Suununtaipäivän ratoksi kaappasin ilmaisjakelulehden ja huomasin ilokseni Isä Mitron haastattelun. Isä Mitrolla on yleensä mielenkiintoista ja järkevää sanottavaa. Haastattelussa Isä Mitro pohti masennusta ja sen tarpeellisuutta elämässä.  "Masennus pakottaa etsimään mielen elämään." Hän myöskin esittää ajatuksen siitä miten kukaan meistä ei ole mitään ilman muita ihmisiä, sosiaalisia suhteita ja kanssakäymistä. Ilman muita on ihmisen mahdotonta nähdä itseään ja sitä mitä on.

Ilman muita ihmisiä eläneestä tulee narsisti, joka ei nää itseään eikä lopulta enää muitakaan ihmisiä. Ihmiset peilaavat toinen toisiaan. Onneksi minulla on monenlaisia ystäviä; osalle on tärkeää olla tiukassa kunnossa ja viehättävä, osalle on tärkeää olla luova ja pohtiva, osalle on tärkeää tuntea vastuunsa. Nyky-yhteiskunnan tehokkuuden tavoittelu ja kiihtyvä tempo on pakottanut minutkin pohtimaan elämää ja sen sävyjä. Kaikki ei ole mustavalkoista eikä ole vain yhtä oikeaa vastausta. Välillä on pakko avata kädet ja antaa virran viedä vastaan pyristelemättä hetken aikaa. Vahvan harmaansävyt kiinnostavat minua; olen kai tavallistakin tavallisempi, sekoitus kaikkea ja ylpeä siitä!

Vahvan mustan ja valkoisen tähän yhteiskuntaan maalaa tänä päivänä nuoret. Monesti nuoria kuunnellessa jään pohtimaan sitä musta-valkoisuutta, jota nuoret kantavat sisällään. Onko se kokemattomuutta? Rohkeutta? Jotain mitä vanhemmat antavat nuorille omalla käytöksellään? Miten ahdistavaa täytyykään olla elää maailmassa jossa kaikki joko on tai ei! Mitään asiaa ei voi olla vain vähän tai himmeästi.

"Perusmasennus" pitäisi kuuluu jokaisen ihmisen elämään Isä Mitron mukaan. Olen asiasta samaa mieltä siinä suhteessa että pieni masennustyyppinen olotila (masentumaan en ketään kehota vain itsetutkiskelun vuoksi) auttaa ihmistä kehittymään ja löytämään itsensä ja omat voimavaransa. Mitä sitten jos joskus on hankala vastata puhelimeen tai viedä roskat ulos ja siivota? Tuntuu paljon paremmalta silloin kun sen teet, jos se on vaatinut pientä ponnistelua, vai mitä?

Mielen syvyyksistä,

Mailinki :)